Min olust styr.

Det räcker inte att förklara debaclet i HQ med ordet girighet. Det skedda handlar mer om kriminalitet.. Mats Q utgör ännu en i raden direktörer som vill rädda sitt eget skinn genom att spela inkompetent och förstående.  Min olust styr !  Säljer mina HQ Sverige och Emergin Markets. Köper Enter Sverige och Skagen Kon Tiki med Kristoffer Stensrud som  ok förvaltare.


Sopar mattan

Många sparar pengar i fonder och en del förlitar sig på expertkompetens. Det finns färdigpaketerade förslag på portföljer. En del går bra över tiden med lysande resultat. Andra är mer försiktiga och därmed mer mediokra. Tittar man på Fondmarknadens offensiva fondpaket som startade 29/12 2004 så ligger läget på +62,8% dvs ca 12% i snitt per år sedan start. Det är ju bra mht räntan men tittar vi på Privata affärers motsvarighet som rekommenderas via Indecap så hamnar vi på 103%  dvs 20%/år i snitt (start nov 2004). Vilken gigantisk skillnad som helt sopar mattan. Ta sedan Aktiespararen som sköts via deras expert Reza Rouzbehani med start 16/9 2005 o hamnar i blygsamma 36% dvs ca 7% per år. Avanzas Placera Nu med Jesper Stranberg som primus motor startade sin portfölj 30/12 2008 och är således inte jämförbar men läget är idag +38%, bra gjort efter en exeptionellt orolig period och beror på att 2010 var exeptionellt bra och det passade Jespers stil med ordentligt risktagande i uppåttider.  Samtliga aktörer är försiktiga och ändå har Indecap lyckats med  råge! Well done!


En återkommande oro.

Det finns en återkommande oro för att det amerikanska budgetunderskottet, svaga jobbsiffror mm är ett fortsatt sänke för ekonomin i världen men frågan är väl snarare hur länge man skall gå omkring och oroa sig för att det värsta skall inträffa o samtidigt missa den utveckling som alltid är på gång. Jag tror säkert att det kommer mängder med dippar framöver men sett i ett längre pespektiv så har ett sparande i aktier o fonder varit en bra affär. Förr talade man inte så mycket om just investering på börsen för vanliga människor. Det  var ett exklusivt nöje för de med pengar.  Det är väl så idag också men en stor mängd personer med mindre kapital är alltmer initierade och skickliga och har förstått att inte lägga allt i en korg, tex Ericsson och inget mer. Receptet heter diversifiering med Svenska aktier till 40 %, Tillväxtmarknad 40% via fonder och råvaror tex 20%. Själv prenumererar jag på Redeye:s Trend för att kunna navigera på aktier och läser in mig på deras analyser. På fondsidan följer jag ett antal intressanta fondanalyser såsom Privata Affärer, Avanzas Placera Nu, Fondmarknaden , Aktiespararna och Nordnet  och försöker dra personliga erfarenheter o strategier utifrån deras tankar.Det brukar fungera! Just nu har jag kommit fram till en ökad fokus mot Sverige och tillväxt via  bl.a Skagen Kontiki som har en förnämlig analytiker. Gäller det Skagen Global så håller jag fast vid den trots Weintraubs avgång till skillnad från tex Jesper Strandberg på Placera nu som hellre vill föreslå Labrusca men kostnaden avskäcker!


Så bra!

Leva ytterligare....

I dagsläget får den som sparar i bank knappast någon ränta alls. Men det finns massor av aktier som ger 3-4 procents direktavkastning – och ännu mer. Hennes & Mauritz ger exempelvis nästan 4 procent i utdelning och har visat styrka under hela konjunkturnedgången. Astra Zeneca ger nästan 5 procent och SCA 4 procent. För mig känns det långsökt att en ränteplacering skulle bli bättre. Den som är 65 år har stora chanser att leva i ytterligare minst 20 år. Nästan alla ska tänka långsiktigt.

Björn Davegårdh


Investeringsidéer

Jag har haft en relativt bra sparperiod senaste halvåret och vågat mig på mera tillväxtmarknader vilket jag tror på, på sikt! En fond som inte gjort mig besviken är Skagen Kon Tiki. En annan fond som gjort bra ifrån sig är Länförsäkringars Fastighetsfond. Vad man kan konstatera är att det är upp o ner på marknaderna men läget är, som jag antar, gynnsamt för att ha pengar i aktier o fonder eftersom inflationen är låg. Därför stiger fastighetspriser som en av anledningen till att fastighetsfonden gått bra. När sedan räntorna stiger och så småningom råvarupriser sjunker, ja då börjar det kännas varmt. Men där är vi ju inte än! En annan intressant utveckling är ju exportmarknaderna där Sverige har en bra chans. Roburs exportfond ligger kanske rätt.


RSS 2.0