Aktuella positioner.

Hej!  Jag tycker det är spännande med aktier o fonder men är inte ekonom i grunden. Min bakgrund är beteendevetare med många år i näringslivet och som personlig coach och samtalspartner. Med denna bakgrund har jag en psykologisk känsla för vad som kan röra sig i tiden men jag saknar ekonomernas språkbruk som momentum o ta position (nu gör jag det i bloggen).  Som placerare vill jag betrakta mig som  "nogräknad" men inte ovillig att ta risker vilket också sker! När jag t.ex tog position i bull vete i somras (certifikat) fick jag pga bristande mod o uthållighet en alltför begränsad vinst. Uppsidan var fortfarande större än jag kunde föreställa mig. Detta med spannmål är oerhört svårt och kräver specialkunskaper och att välja hävstång är då ett stort ett vågspel! Metaller upplever jag mer begripligt men även här finns stora möjligheter att trampa fel i kortsiktiga satsningar. Dock har bull nickel som jag köpte för ca 14 dagar sedan gått mycket bra och förklaringen är att nickel ingår som en viktig komponent i järnmalm och köps upp av bl.a Kina. Vid återuppbyggnaden i Japan räknar jag med stigande nickelpris och låter min position ligga kvar tillsvidare. Många satsar på Olja, så även jag med inriktning mot ökade oljepriser inte minst pga Libyien, men ett ökat oljeberoende kan också bli följden av den kärnkraftsdebatt som är i antågande. Vi har bara sett början. Då kan en börshandlad fond i rysk olja vara en något tryggare placering än nordsjöoljan visat sig vara. Dock kan några olika oljeplaceringar vara bra mht riskspridning. Jag köpte också Nordic mines som är guldprospektering men sålde igen på grund av den förmodat höga kursen idag. Jag återkommer. En annan intressant möjlighet just nu kan ju vara vindkraft tex Eolus vind som jag innehar just nu. Räknat med stigande elpriser är ju inte vindkraft fel.


Ericsson på G

Det blev ett ordentligt kursdipp då Nordsjöoljan som åkte på en rejäl skattesmäll . Mina aktier i Enquest drabbades hårt (-10%) och en försäljning blev resultatet. Istället köpte jag Ericsson som jag hittills förhållt mig kylig till men som efter åtskillig  framfusighet som tex etta på världsmarknaden i mobilsystem, nya androidtelefoner på gång, ny entusiastisk vd börjat bli mer intressant. PE 13x,  kurs79.1 idag och en målkurs  92:-. Jag köpte i morse.


Braskande rubriker

SVD låter som Aftonbladet- Expressen i sina braskande rubriker kring Börsfrossa och att "Börsen kan falla ytterligare" , och det är lika onyancerat varje gång en oro blommar upp. Tre fjädedelar i Janssons blogg hos Nordnet handlar om det tragiska som sker och jag har svårt att förstå hur dessa ångestanalyser skall kunna hjälpa Japan. Det handlar då mer om analytikerns egen ångest som måste ha sitt utlopp innan man återigen tar tag i sina aktieaffärer, för aktieaffärer är vad det handlar om! Att såsom Nils Olof Olleviki i SVD tala om "Cyniska Marknadsaktörer" är struntprat. Marknadsaktörerna förhåller sig presis så som kan förväntas när pengarna hotas och andra investeringar lockar tex råvaror. En viss rebalansering är således nyttig såvida man nu inte vilar på hanen och låter börsen gå in i ett mindre turbulent skede igen vilket alltid kommer.


Turbulent o nedgång på MXS30 Sverige

Alla ekonomijournalister  beklagar den Japanska katastrofen och tycker att det man håller på med  utgör futiliteter i det stora sammanhanget. Det går att tjäna på det som sker men så är det ju alltid med kriser o konflikter.Skillnaden möjligtvis att Japans läge känns nära och begriplig. Så till dagens egentliga tema. Björn Davegårdh som jag nämnde i förra bloggen är en erfaren analytiker o föreslog i senaste nummret av Placeringsguiden att minska i aktier men öka riskerna men det var innan krisen i Japan. Hans förslag att köpa Catella och Nordic Mines kunde ha väntat men är intressant och guldbrytningen i Nordic Mines på väg. Catella har bra förutsättningar i ett lite längre pespektiv.  Intressant är också Enquest, nordsjöolja som ligger i "säker hamn" och som går upp allteftersom. Elektronikgruppen har gått upp kraftigt och med  dagens kurs 30.70 och riktkurs 40 som ett rimligt antagande finns en uppsida.  H & M nere i 200:- och det vore ju ett bra köpläge men  jag väntar ytterligare ett tag. Vi hörs senare i veckan.


Hitta rätt!

Oron är stor på världens finansmarknader inte utan orsak men som alltid handlar det om att vara förutsägbar i det korta perspektivet och optimist i det långa. Björn Davegårdh är en klok man och gör en rolig reflexion kring att räkna o menar att det är bättre att koncentrera sig på att hitta rätt aktier - och ligga med dessa långsiktigt. Säkert en riktig tanke även om Japan drabbas som värst.  Själv köpte jag Vitrolife i fredags som har potential och en rejäl uppsida. Intressant medicinföretag inom artificiell befruktning, transplantation och stamcellsodling.


RSS 2.0