Köpa Kamera?

Om man söker en kamera med stringens så verkar Fuji vara på väg Var hos en fotohandlare här på Karlavägen som säljer bl.a Leica X1 men också den nya fina Lumix G2. Det händer lite kul saker på fotofronten och just mindre kameror, som är lätta att ha med (men som också har sina givna begränsningar) är inne! Många tänker inte på det faktum att storleken på den lilla plattan i kameran, sensorn,  som rymmer alla pixlar är avgörande för den slutgiltiga bildkvalitén om man tex vill delförstora, dra upp för projektion.
Små kompakter ligger på 1/ 2.33  resp  1/ 1.63 dvs rejält små sensorer. Four Thirds (Lumix, Olympus)  på  17,3 x 13. = 224.9   Nikon o Canon kameror med APC  ligger på 22.3x14.9=332.27  och fullformat på 24x36= 864  Skillnaden mellan four thirds och APC är 107.37 och är mer användbara över 800 iso. Slutledningen är att det är svårt att ta uppförstoringsbara o delförstoringsbara bilder med kompaktkameror. Kommer man upp till nivån four thirds o APC så är våra Nikonkameror mer användbara kring 1600iso. Det är här den nya Leican o Fujin kommer in med sin a APC sensorer. Men....bde X1-an och Fujins X100 har fast vidvinkeloptik med öppningen I:2.5. På fullformatet 24x36 får man bra bilder upptill 3200 ISO och mer men kamerahusen ligger också kring 25ooo:-.Kanske är en idela kombination en APC Nikon/Canon med möjligheter och en Fuji x100 för smidigheten!
http://www.finepix-x100.com/en/keep-updated/thankyou

Börsen på 0

Världsekonomin är minst sagt slagig vad gäller aktiemarknaden. Sålde PEAB o köpte Electrolux i fredags. Varför? Jo jag tyckte att Peab inte motsvarade förväntningarna som var högt ställda. Electrolux har stor efterfrågan både i USA och Europa. H & M är jag tillsvidareavvaktande mot trots Finansmammans hejarop. På fondsidan har både USA o Europa kvicknat till så jag har viktat om o sålt en del i bl.a  emergin markets och då bl.a Skagen Kontiki och  köpt bl.a Seb Listed Private Equity och Franklin US Equity Acc med back up från Placera Nu. Få se om det hjälper. Långsiktigt är ju tillväxtmarknader bra så ett månatligt sparande där är nog inte fel. Däremot är frågan om Mellanöstern o Afrika moget. Köpte en Fidelityfond men det var innan tumultet. Men revolutioner skapar en bättre marknad i dessa områden så en tidig satsning kan löna sig! Vad gäller råvaror har jag en mindre del i Handelsbankens indexfond samt  gruvbolagsfonden Black Rock som gått bra.


RSS 2.0