Osäkra kort

Jag ökar genomgående min kassa och säljer Venue Retail Group  samt Studsvik. Studsvik är ett för osäkert kort på kort sikt så jag använder pengarna  till att öka i Lagercrantz, knowIt och Eolus vind.På fondsidan är jag exponerad på för hög nivå i Svenska fonder och funderar på att dra ner, även här med ökad kassa. Slutsatsen just nu är att min risk ökat men även kassan vilket ju följer Lynch tankegångar. Jag tror dock inte att vi står inför en USA recession och vad gäller Grekland så får man sina pengar dock känner jag en stor oro på längre sikt vilket även drar ner det svenska börshumöret. Står vi inför en regeringskris i Sverige? En del talar för det men S och stödpartier spelar isåfall ett högt spel. Är S beredda på att ta över regeringsmakten? Vill man stödja sig på SD i regeringsställning? Är miljöpartiet beredda att fortsättningsvist stödja S?


Läget!



OMX Stockholm PI

 
 

Indikator

+/-

+/- %

Senast

Högst

Lägst

Tid

OMX Stockholm PI

5,45

1,57

351,27

351,75

345,87

11:22:25

Intradagsgraf

Välj tidsperiod
Jämför mot 

Bild hämtad från Avanza
Dax att göra en daglig uppdatering och konstatera att vi befinner oss i ett vänteläge, ett tveksamhets eller oro eller.....Mycket sägs i medierna och egentligen är det mesta gissningar och tyckanden. Klart att det så småningom kommer en mer ordentlig nedgång i konjunkturen men vad jag förstår är vi inte där. Jag tror att vi fortfarande "skördar frukterna" efter finanskrisen och att det som nu sker handlar om mer normala korrigeringar men det är gissningar. Dock talar Pekkas macrosiffror om en nedkylning. För min egen del började jag dra ner på mina investeringar från februari och har en vilande del i kassa, 30%. Jag gick även från fonder till mer enskilda svenska aktier varför balansen nu är 50% fonder 50% aktier. På fondsidan har jag överhängande Sverige, Skagen Global 0 Kontiki.


Lundbers o Kinnevik + H&M

foto: Copyright Thomas Ahrndt

På Löderups strand i södra Skåne jobbar man febrilt med att fylla på sand på grund av kraftig erodering. Sanden helt enkelt försvinner ut i havet precis som de pengar man satsat på börsen. Liknelsen är inte helt omöjlig eftersom pengar måste fyllas på när börsen går i stå för att sedan kunna växa när det bär uppåt igen. Tyvärr reagerar vi oftast mer i panik och säljer när börsen sjunkit o köper när det redan vänt. Ett bra råd till yngre är ju att spara regelbundet och varför inte i investmentbolag? Många analytiker nämner inte Lundbergsföretagen för att aktien anses tråkig o långsiktig men de som regelbundet satsat på denna stjärna har gott om pengar idag. Ett annat bra investmentbolag är ju Stenbecks Kinnevik med kraftig tillväxtinrikning genom Tele2. Om man sedan kryddat med H&M så hade inget mer varit nödvändigt.


Större kassa, mera risk...

Åså ett utdrag  från Björn D:s veckobrev....

Spekulant

En av världens bästa förvaltare, Peter Lynch, anser att man ska vara en investerare i början av en uppgång, men en spekulant i slutet. Det är visserligen omöjligt att säga var på uppgångsstegen vi befinner oss, men det är i alla fall inte i början. Kanske är det dags att titta lite mer spekulativt på börsen. Att sitta med större kassa, men ha lite mer risk i aktieportföljen är kanske inte helt fel.

Björn Davegårdh


Köper mer när börserna bottnar.




Det ligger tunga stora stenar längs fältet och skall jag göra en liknelse med ekonomin så ser vägen tung ut för många med pengar i aktier. Men det är dom smarta aktörerna som ser möjligheter och dom små som ser svårigheterna i denna klasskiska situation där upp o nergångar avlöser varandra. För ekonomianalytiker, lika många som olika, är det högsäsong i spekulationer med klassiska upprepningar kring USA o Grekland. Till det har nu tillkommit olika index och makrosiffror som ytterligare snurrar till begreppen och gör småspararen ytterligare rådvill. Finansmammor o pappor drar sitt strå till stacken! Sen har vi proffsen Davegård, Haskel o Malmqvist där Björn D återkommer till att världen inte går under medan Haskel är lite mer timid. Carnegie tycker att man skall vänta med att köpa aktier i ett till ettocketthalvtår(gomiddag) medan Penser fondförvaltning tycker att det ser bra ut eftersom världskonjunkturen bara står i begynnelsen. Vad göra i denna värld av tyckemyckare och som vanligt har jag en del av mina tillgångar i svenska aktier och tillväxtfonder. Aktierna gör jag köp o försäljning av varje vecka och det får gå som det går. Statistik ett tjugotal år tillbaka talar om bra vinster och eftersom jag utgår ifrån att sverige är en bra industrination så går det inte dåligt på sikt. Med mina tillväxtfonder så tror jag på Kina, Indien o Östeuropa i ett längre pespektiv o köper mer när börserna bottnar.


Det ser tungt ut.



Är det såhär Europas o USA:s ekonomi ser ut, ett risigt förbrukat plåtskrälle som har sett sina bästa dagar? Skuldproblematiken håller tillbaka BNP tillväxten i Europa, Kina bromsar in med tillväxt på 9% i år och med växande obalanser och överhettning. Det ser tungt ut. Dock gäller det att minnas tidigare domedagsprofeter som inte fått rätt men en viss försiktighet rekommenderas. Björn Davegård föreslår fastigheter o guld, säkert ett bra tips och jag har länge funderat att köpa Lundbergs med stark balansräkning. Björn D satsar också  på Nordic Mines i senaste Placeringsguiden. Varför inte?! Själv köpte jag Studsvik för ett tag sedan och börjar undra. Kanske en aktie som får övervintra efter allt debacel kring kärnkraft både i Japan o Tyskland. Rimligtvis borde aktien repa sig när dimmorna skingrats. En aktie som också tappat rejält är Africa Oil där jag funderar på att köpa mer. visserligen en spekulation men olja behövs o aktien är  rejält billig. 


Festen på väg att ta slut?

 -
Skåne-österlén nu i början på juni. Fint väder med 27 i skuggan. Längst bort lite till höger---min hustru med hund (schnautzer).

Det ligger en mörk skugga över världsekonomin just nu och det finns många som kraxar kring "börsfestens snara undergång". Visserligen har börsuppgångar pågått ca 3-4 årör att sedan övergå i en nedåtgående trend och då är 2013 datumet! Skuldkrisen i väst, inbromsning av Kinas ekonomi, begränsade vinstlyft framöver, fallande obligationsräntor för tex Sverige. Visst går det att räkna upp det ena efter det andra men faktum kvarstår...festen varar inte för evigt.


RSS 2.0