SVDs råd.

Idag gör SVD en genomgång av vad småspararna kan göra i dessa tider av turbulens. Gösta Carlberg från Aktiespararna tror att världen inte går under den här gången heller och föreslår kvalitetsbolag och råvaror. Per Börjesson, Spiltan ser till långsiktigheten 3 - 5 år med 10% månadssparande av nettolönen efter skatt. Lars Frick, Börsveckan tycker man skall avvakta med aktier men säger samtidigt "att en gammal kliché säger att det är i dåliga tider man blir rik". Vilken slutsats skall man dra av dessa herrars klokskap?  Börjessons regelbundenhet o långsiktighet. Carlbergs bredd o kvalitetsbolag o Fricks försiktighet måhända!


Tillväxt på G

i dessa tider med osäkerhet brukar tidningarna basunera ut katastrofer typ påminnelser om den stora bankkrachen i USA alternativt överdrivna påståenden om hur lätt det är att bli rik på sjunkande aktiekurser. Se upp! Inget stämmer och journalistiken är på låg nivå. Det är viktigare att se till dina egna förutsättningar för risk och hur din egen finanssituation ser ut. Jag själv utgår ifrån min försiktiga läggning och behovet att utveckla mitt begränsade kapital långsiktigt. Jag tror inte på stundens profetzior om upp eller nedgång utan tror på en mer långsiktig uppgång för tillväxtmarknader som ju ligger i startgroparna för en högre levnadsstandard och där är Asien, Östeuropa, Sydamerika de länder som har stora förutsättningar att lyckas så småningom. Jag är mer skeptisk till USA o Europa kortsiktigt och låter bli att investera där för närvarande


Tillväxt

Envetenhet-Långsiktighet är egentligen det enda som gynnar småsparare och som dessutom satsar på en diversifierad portfölj. Att köpa o sälja typ stockpicker utan gedigna kunskaper o fingertoppskänsla är dömt att utvecklas mindre bra. Jag tycker att ett sätt som fungerar är att följa en modellportfölj vilket betyder att man måste förlita sig på den expert eller det team som föreslår valen. Visserligen tar det bort charmen men enda möjligheten att fixa själv är i såfall att lära sig såpass mycket både teoretiskt o praktiskt att det blir en reell insikt. Modellportföljer finns på Privata Affärer, Avanzas Placera Nu, Aktieinvest med flera.Aktieinvest har modellportföljer med automatiska omplaceringar och en nystartad tillväxtportfölj med svenska företag. Oftast brukar det löna sig att gå med från början. Fondmarknaden har likaså en nystartad tillväxtportfölj med fonder och tydligen anser man tiden vara mogen att satsa på tillväxtaktier o fonder.

Kinnevik

Titta Kinnnevik en stund. Ett bolag i stenbecks bästa anda. Går som tåget internationellt och gentemot tillväxtmarknaderna. Ett investmentbolag som utgör ett bra komplement i en väldiversierad portfölj och ett bolag som man inte köper o säljer kortsiktigt.

OMXSPI    Jämför med: 
Graf
Tidsperiod:   Från:   Till:   
 
Välj marknad  
Orderdjup  
Antal Köppris Säljpris Antal
- - - -
- - - -
- - - -
- - - -
- - - -
Om du tittar på kurvan över en 10 års period så talar fakta sitt tydliga språk.Intressant är att analytikerna oftar ratar bolag med långsiktig vinst som tex Lundberg men den som envetet sparat i tex dessa bolag kan inte klaga.

Tillväxtländerna intressant på längre sikt.

Tillväxtländerna ökar i betydelse och skall man fokusera så hör dessa länder till de intressanta. Även Kinneviks Mia Brunell Livfors inser att att vi "i ett längre perspektiv har en större del av investeringarna i utvecklingsländerna där vi ser en bättre tillväxt än i de mogna ekonomierna". Själv styr jag in  mot tillväxtländerna och minskar exponeringen succesivt mot bl.a Sverige.Köpt Kinnevik och Lundbergs.


Ny kris på väg?!

En ny kris kommer, det är säkert men hur o när o hur den ser ut vet vi inte. Plötsligt inträffar en som får  kurserna  att dyka mer än vad som regelmässigt sker men det går att förutse. Hernhag i senaste Privata Affärer beskriver skeendet som oftast uppträder ca vart femte år. Det skulle isåfall vara dax igen 2012. Läs artikeln med behållning. Det är ju lätt att falla till ro efter det att EU gjort upp om Grekland och  USA hittar en tillfällig lösning o det pekar ju i den riktningen.  Det skulle ju inte förvåna om kurserna åter är på väg upp till hösten men det finns skäl att vara extra nogrann i bedömningen!


Återkommer

Det är oroligt på Europas börser så ock kring USA:s ekonomi så jag ligger lågt med nya ageranden till läget börjar klarna.SEB:s Falkengren ger i dagens SVD en närmast bottenlåg tillförsikt närmaste tiden men mycket hänger ju på hur allvarligt Italiens skuldproblematik utvecklas.

Världen går inte under!

Världen går ju inte under fastän många säkert får sådana känslor, speciellt de med mycket aktier! Som vanligt när världen är orolig och vägen till skuldberg är kort så reagerar många med spontana säljtryckningar. Institutioner, Persson på H&M, Lundberg med flera storaktörer passar på att köpa när katastrofen är akut dvs reagera precis tvärtom och bekräftar vad de flesta redan känner till dvs köpa billigt o sälja dyrt. Världen går som sagt inte under men obehaget att inte veta "helt säkert" känns naturligtvis obehagligt. Igår lämnade ONOFF in sin konkursansökan och det är onekligen ett momentum att det sker just nu samtidigt som svensken börjar dra öronen åt sig. Förra årets köpfest har dämpats och vi går sannolikt in i en ny mer dämpad fas i högkonjunkturen.Såg också att Avanza gjorde ett sämre resultat. Försiktigheten just nu börjar sprida sig.


Svårbedömt

Vart är ekonomin på väg frågar jag mig efter att ha sett inköpschefsindex och stillastående börskurser. På konsumentsidan finns tendens till återhållsamhet och om det beror på höjda räntor eller återhållna löneökningar är frågan. Sverige bromsar in sakta men så ock Kina. Jag har sedan en tid tillbaka ökat kassan och sålt en del mindre företag men känner en återhållsamhet även om insiders köper stort. Men så är det också en skillnad mellan oss aktörer! Dock kan ett knippe Investmentbolag sett över tiden vara bra. Värt  att notera är att tex Lundbergs köper stort i Skanska och det är en aktör att hålla ögonen på även om en viss tråkstämpel håller i sig. Som en långsiktig investering känns Lundbergsföretagen rätt men också andra investmentföretag som tex Ratos. Kinnevik och Industrivärlden. Med mindre kassa och begränsat ökat risktagande ser tex Nordic Mines intressant ut men jag avvaktar ännu ett tag. Dock har jag en stor tillit till Skagen fonder och sätter igång att fortsätta med Skagen Global och Kontiki via  månadsinsättningar, ett vettigt sätt att hålla nere risken över tiden och avstå från attförsöka  pricka rätt.


RSS 2.0