Svåra tider stundar.

Vi har levt över våra tillgångar tycks mr Cameron säga när han sätter in 16000 poliser o sänker BNP förväntningarna  och samma mantra tycks ljuda i  de flesta av Europas länder och USA antingen via statlig insikt eller via upplopp. Mantrat ljuder över MellanÖstern och en skrämmande insikt kanske snart kommer om orealistiska förväntningar och krakelerande ambitioner. Att börserna reagerar förvånar inte och värre kan det bli eftersom problemen växt sig starka och är svåra att bemästra med gamla metoder. Den monetära unionen skakar och det som såg ut att få sin lösning, finanskrisen, gjorde bara en paus. Svåra tider stundar!


Slow down

Dagens synpunkt

Intradagsgraf
 
Om man betraktar  kurvan så ser man "fritt fall"  vilket manar till försiktighet med köp. Således ingen tydlig bottenformation. Alltså... försiktighet  med förhastade köp ytterligare ett tag.


Behövs inte mer

Inga ytterliga kommentarer



från Placera Nu /Avanza

En möjlig väg

Det är oerhört bra att hålla sig informerad om allt som rör ekonomi men det är ingen garanti för att man blir en framgångsrik aktiesparare på kort sikt. Mycket inom ekonomins och då speciellt börsens slingriga väg handlar om psykologi och hur människor, institutioner med flera reagerar på förändringar o hur man bedömer skeenden. Därför fungerar ofta långsiktigt sparande bäst för flertalet medan kortsiktiga överväganden är till för en mindre grupp spekulanter med högre riskorientering och förmåga. I den långsiktiga strategin finns förändringar över tiden inräknat i värdetillväxten under förutsättning att valet av aktier handlar om kvalitetsbolag och spridningen av brancher är rätt avvägd. Om det är på detta sättet finns ingen anledning att göra panikförsäljningar ens vid större tapp. Dessa hämtas igen via månatligt sparande. Kolla in Aktieinvests portföljspar! De har en variant som kan fungera för många, säkerligen betydligt bättre än att chansa på ett fåtal aktier och låta den egna oerfarenheten eller nervositeten styra.


Kasta pil liksom apan.

I den fortsatta kören av analytikerexperter kan man i dagens SVD läsa om den analyserande Peter Malmqvist och hans tro att börsen kommer att sluta på plus 20% för helåret men att eurokrisen isåfall försvinner i bakgrunden och att oron för den amerikanska tillväxten blåser över. Ha ha!  Ja, Peter, Du är mig en riktig siare o saknar all substans denna gång! Nästa siare är Cecilia Hermansson, Swedbank som säger att hon tror att Eurokrisen kulminerar i att både Italien och Spanien samtidigt utlöser akut finansieringskris. Inga  plus 20% där inte. Vad tror jag då som likt apan är bra på att kasta pil. Att det i längden går att skugga Europas o USA:s finanskriser är väl att ta i. Att likt dr Doom måla undergång i sikte är också att ta i men jag börjar köpa mer råvaror i min fondportfölj och har en mer långsiktig sparinriktning än tidigare. Det är omöjligt att sia om hösten men en mänsklig svaghet (styrka?) är ju att tillfälligtvis glömma o då får Malmqvist ett litet plus i kanten. I ett längre tidsperspektiv kommer USA att bli en mindre nation och Europas stolta EU planer att revideras....tror jag.


För stunden ok.

Oron på finansmarknaderna pågår förfullt och man kan ju inget annat än att "hålla i hatten". Dock kommer turbulensen att avta succesivt men som jag har påtalat tidigare så är en större kassa o större risk enligt Lynch en modell  att tillämpa. Således fyllde jag på med lite Africa Oil som gått ner rejält, en riskaktie. I övrigt kanske det snart är köpläge för H&M?. Köpte även Kinnevik för någon vecka sedan som har en bra exponering i östeuropa. ABB har fått en rejäl order så jag skall fundera mer på aktien. Lundberg för den långsiktige? Min strategi att sedan februari 2011 minska mitt innehav o öka på bankkontot i nischbank känns just för stunden helt ok men det gäller ju att  att inte missa den  uppgång som kommer.


RSS 2.0