Lyft för Ericsson

Ericsson blev ett bra köp och överraskade med bra rapport. Det sker en hel del positivt i företaget med ny ledning och ett nytt produktsortiment. Det gick däremot sämre för Studsvik som ingår i mitt innehav men jag bedömmer att företaget är undervärderat och får tillfälle att visa på bättre siffror. Kärnkraftsfrågan  är förlamad efter olyckan i Japan och stor förvirring råder om den fortsatta vägen. Jag tror att beställningar på bland annat säkerhetssystem kommer att bli en växande inkomstkälla och att trenden  så småningom vänder och behåller aktien.

Jag köper Autoliv

 
Bookmark and Share Tipsa en vän om artikeln   Skriv ut

Autolivs aktie är köpvärd

Publicerad: 2011-04-20 16:12
ANALYS: Autoliv, med vd Jan Carlson, går från klarhet till klarhet. Varken skenande råvarupriser eller jordbävningskatastrofen i Japan verkar kunna rubba bolagets försäljnings- och marginaltillväxt. Köprekommendationen är gjuten.
 
Autoliv
 
 

Autoliv Inc tillverkar bilsäkerhetsprodukter till fordonsindustrin.

Krockkuddar står för två tredjedelar av försäljningen och resterande del utgörs av bl a säkerhetsbälten, bilbarnstolar och rattar.

Bolaget är verksamt i ett 30-tal länder. Europa står för hälften av försäljningen.

-------

Autoliv presenterade ett starkt resultat för det första kvartalet

Autoliv stärker sin position på den globala bilsäkerhetsmarknaden

Autoliv värderas för lågt på aktiemarknaden

Vår rekommendation är Köp

 
     

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv överraskande på onsdagen återigen aktiemarknaden med en starkare rapport än väntat. Bolaget presenterade ett resultat före skatt för det första kvartalet som var 3 procent bättre, tack vare att både rörelsemarginalen och försäljningen var något starkare än väntat.

Autoliv är inne i en urstark fas. Bolagets organiska tillväxt var 15 procent i det första kvartalet, vilket ska jämföras med att den globala bilproduktionen steg med 5 procent under kvartalet. Det betyder att det svensk-amerikanska bilsäkerhetsföretaget vann signifikanta marknadsandelar. 

Nu höjer Autoliv prognosen för hur mycket bolaget ska växa under 2011. Den nya prognosen är att försäljningen ska öka med 15 procent, varv 8 procent organiskt. För tre månader sedan var Autolivs prognos att försäljningen skulle öka med 10 procent och 6 procent organiskt.

Dessutom står Autoliv fast vid sin tidigare prognos för rörelsemarginalen för helåret, 11,5 procent. Inför dagens rapport var genomsnittsförväntningen på marknaden att Autolivs rörelsemarginal för helåret skulle bli 10,6 procent, enligt SME Direkt.

Att bolaget inte sänkte prognosen för rörelsemarginalen är troligen det främsta styrketecknet i hela rapporten. Autoliv har så god kontroll på sin lönsamhet att prognosen står sig trots ett stort försäljningstapp i Japan, på grund av jordbävningen och skenande råvarukostnader.

 Autoliv räknar nu med att råvarukostnaderna stiger med 100 miljoner dollar under 2011 jämfört med 2010. Bolagets tidigare prognos var att råvarukostnaderna skulle stiga med 60 miljoner dollar.

I delårsrapporten understryker Autoliv att risken i prognoserna nu är större än vanligt till följd av att biltillverkarna kan förändra sina planer om det blir problem med leveransen av komponenter från Asien. Vi bedömer dock att risken för besvikelser är liten, eftersom Autoliv sedan finanskrisen mer än väl uppfyllt sina prognoser.

Problemen i Japan medför att den globala bilproduktionen sjunker i det andra kvartalet, men det kompenseras till största delen av en högre produktion under resten av året. Sammantaget förväntas den globala bilproduktionen nu öka med 3 procent under helåret jämfört med 4 procent innan katastrofen i Japan.

Vi anser att Autoliv värderas alldeles för lågt beaktat de starka resultat bolaget redovisar gång på gång. Nu är det dessutom uppenbart att analytikernas genomsnittliga prognos för bolagets vinst för helåret 2011 har varit för låg och måste justeras upp, vilket vi framhöll redan i vår senaste analys som publicerade den 1 februari.

Enligt SME Direkt räknade analytikerna innan dagens rapport i genomsnitt med en vinst för helåret på 42,60 kronor per aktie. Vi anser att det är rimligt att vinstprognosen nu justeras upp till 46-47 kronor per aktie, baserat på att växelkursen dollar/kronor ligger på 6,11.

Om man räknar med en vinst på 46 kronor så handlas Autoliv nu till p/e till 10,3 när aktien står i 474 kronor. Det ska jämföras med att bolaget historiskt har värderats mellan 12 och 14 gånger förväntad vinst för de kommande 12 månaderna.

I dagsläget anser vi att det är motiverat att Autoliv som lägst handlas till 12 gånger förväntad vinst för 2011, vilket indikerar en riktkurs på drygt 550 kronor. De viktigaste argumenten för att Autoliv förtjänar en högre värdering är bolagets starka position i Asien, som borgar för att bolaget fortsätter växa snabbare än den globala bilproduktionen, samt att Autolivs stabila höga lönsamhet.

Lägg till detta att Autoliv är ett föredöme i transparens till aktiemarknaden - bolaget ger tydliga prognoser som dessutom infrias med råge.

Vi rekommenderar
köp.
Anders Hägerstrand  
Anders Hägerstrand
[email protected]
Mer av Anders Hägerstrand

Lyckas med råge.

Det är onekligen en bedrift att som aktiestinsen fixa 140 mille sedan 1980 med en SJ inkomst som bas. Han är unik men det finns många som förstått att satsa på svensk industri efter kriget och som lyckats att med relativt begränsade medel bygga en förmögenhet. Framgångsreceptet har varit stabilitet och tid.  Men tiden behöver inte vara alltför lång för att generera värdetillväxt på fantastisk nivå, en tröst för alla otåliga pessimister. Mellan 1  jan 2000 till den 12 april 2011 steg SKF med 450%, Atlas Copco med 507%. Dessutom är det intressant hur väl man positionerat sig mot tillväxtmarknader så frågan är ju varför tillväxtmarknadsfonder är så intressanta när nu exportinriktade svenska företag faktiskt lyckats med råge.


SAAB i repris.

Saab i repris. Vilken gång i ordningen. Jag har författat många bloggar kring SAAB under åren och jag har varit kritisk av ett antal skäl. Saab har gått med underskott i snart 20 år och trots bra och orginella konstruktioner har modellerna inte lyckats skapa det mått av egensinnighet och vällust som säkert behövs i ett alltmer konkurrensutsatt område. Saab har utmärkt sig för att vara en bra inhemsk produkt men  har inte kunnat hävda sig gentemot utländska bilar typ BMV, AUDI, Volkswagen med flera. Skälet är att man legat kvar för länge med beprövade modeller, saknat en mindre bil samt hel enkelt inte varit i stånd att utmärka sig internationellt. Sen kom GM in i spelet och mycket Opel  fick ingå i konceptet men nya modeller uteblev. Med Spyker o Antonov kommer kanske modeller men ...sannolikt för sent. Om Antonov kommer det att sägas en del och frågan som dyker upp är varför ett konkursföretag är så intressant!? Vi får väl se men jag är fortsatt skeptisk till företagets möjlighet att klara sig på egna ben i framtiden.


Rezidor till portföljen

Hotell är intressant och spännande och ingår i dom flestas erfarenhet någon gång i livet. Vem har inte lagt märke till den enorma hotellexpansionen som sker i Stockholm och samma sak sker över hela världen. Ta tex Trump och hans Hiltonkedja som är ett exempel på framgångsrik världsexpansion. Rezidor är numera världens snabbast växande hotellkedja med en rumstillväxt på 7000 rum årligen. Fin strategi med bra varumärkesuppbyggnad, hotell på strategiskt viktiga ställen,  skalfördelar. Aktien handlas till 13 ggr årets vinstprognos.
Jag har inhandlat ett antal eftersom jag spår bra tillväxtutsikter om nu inte något i världskonjunkturen strular till men så är det ju alltid i denna oiroliga värld


Dagsläget och Africa Oil

Här är en bra länk till Aktiespararna o Anders Haskels analys över det ekonomiska dagsläget . Funderar att köpa lite Africa Oil. Bolaget har ännu ingen olja, har hela börsvärdet kvar men nära det block som Africa Oil äger har det hittats stora fyndigheter. Läs mera via Avanza o deras analys.
http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/Okade-risker-pa-borsen/


Förändring i portföljen.

Det är lätt att förvirra sig i en fonddjungel och följer man olika experters råd kan man lätt undra vem det är som till sist tar hem storkovan?!  Jag tycker att man som ett första steg skall bestämma sig för om man vill att banker o deras rådgivare skall få del i dina beslut om hur du vill förvalta ditt kapital eller om du ska ta råd av mer oberoende kunskapare. För mig har bankernas rådgivare (inkluderat Avanza och Fondmarknaden) alltid inneburit en besvikelse. Förmodligen för att jag minimerat mitt eget inflytande och förlitat mig på deras. En annan väg har då varit att titta närmare på  flera mer oberoende aktörer och försökt göra en  egen analys och skapa en egen fondportfölj. Faktum är att Skagen fonder blivit en tung del i mitt val med färre fonder än jag haft  tidigare. På senare tid har jag reducerat fondinnehavet till förmån för svenska aktier och en del råvaror och där är Redeye och Stockpicker bra inspiratörer. Vidare har jag dragit ner på mitt totalt satsade kapital men ökat risken vilket hänger ihop med den starka inhemska konjunkturen jag upplever.


Nokia

Jag minns  när min pappa satt med sin oddnersnurra och kunde inte begripa varför man skulle tro på de nya små elektroniska underverken. Så gick det som det gick! Jag räknade med räknestika på HTL och blev en "mästare" på verktyget och hade svårt att förstå vad som skulle komma härnäst. Stickan var ju genial! För tre år sedan köpte jag Nokias N 82, hetaste mobilen då med alla möjligheter. Jag tittar på mail, på TVs play och på internet men slår ett avundsjuk blick på alla  med IPhone. Vilken skillnad!  Hur nu Nokia kunde gå på pumpen är en gåta likt alla andra som missar tåget och inte kan förstå. Själv missar jag tåget stup i kvarten vilket är en tillgång sålänge jag uppfattar situationen och kan lära något av saken . Nokia kanske har lärt sig vilket marknaden söker bevis på och med Mikrosoftsamarbetet är företaget inne i en ny, riskabel o spännande resa. Nokia handlas lågt just nu men det är svårt att veta vart den långsiktiga trenden tar vägen. Min uppfattning är att man kommer att positionera sig väl men att det tar tid. Appels IPhone och Googles Android har ett stort försprång!


Världskonjunkturen ångar på men 2013...då!?

Statoil är ett bra bolag i en fredad del av världen. Jag trodde samma med Enquest men inser nu att ingenting är fredat, iallafall inte från skatt. Det finns potential i Statoil (med målkurs 193:-) och borde  gynnas av det höga oljepriset som råder. Fåse om det blir lite imorgon.  Lundin Petroleum också intressant  o köpte på 90.55 nu på morgonen med målkurs 99 som en  Swing Trading. Mina köp är en blandning av  medelrisk blandad med olja som ju har högkonjunktur just nu  trots Japans situation o kriget i Libyen. Men oljepriset kommer att falla tillbaka med tiden. Intressanta signaler är funderingarna kring Kinas framtida konjunkturnedgång o spekulationer kring just året 2013. En professor i USA som studerat Kinas konjunkturcykler har  kommit fram till årtalet vilket redan låter lite magiskt...2013! Jag tror också att vi alla får en kalldusch framöver men liksom alla tididigare tillfällen är det svårt att veta tidpunkten. Bara det att det kommer...Så det manar till viss försiktighet, att satsa på en bred portfölj samt lite krydda med ... olja! 

Köper Studsvik

Vem tror att kärnkraftverkens dagar är räknade utom miljöpartiet? Visserligen har Agneta Merkel flaggat för viss neddragning men det är av politiskt taktiska skäl och trenden är istället utbyggnad med bättre teknik som utgör den möjlighet som står till buds. Det finns egentligen ingen lösning på problemet om jordens befolkning vill få en ökad utveckling. Antalet människor växer ofantligt och olja är ingen , mera ett komplement. Studsvik hör till de företag som jobbar med bl.a implementering av ny kärnkraftsteknik, Jag tror att företagets tjänster behövs i allt högre grad och köper med målet 90:- o stopploss 59:-


RSS 2.0